İLSAM Akademi’nin temel amacı ilahiyat alanında yapılan bilimsel çalışmalara akademik zemin hazırlayarak, özgün bilginin üretilip paylaşılmasına olanak sağlamak, söz konusu görüşleri akademik camianın dikkatine sunarak yeni açılımlar oluşturmaktır. Bu anlamda ilahiyat alanındaki bilgi birikiminin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin yanında yeni ve özgün fikirlerden oluşan sinerji ile İslam dünyasında İlahiyat ilimleri alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
İLSAM Akademi Dergisi kalite ve güvenden ödün vermeden kalıcılığı ile akademik camiada önde gelen yayınlardan olmayı hedeflemektedir.
İLSAM Akademi Dergisi, İLSAM İlahiyat İlimleri Araştırma Merkezi’nin Temel İslam Bilimleri, Felsefe ve Din bilimleri ile İslam Tarihi ve Sanatları alanlarında kaleme alınmış, İslam düşünce ve kültürüne orijinal katkı sağlayacak makale, araştırma notu, değerlendirme makalesi ve kitap tanıtımlarının yanı sıra sempozyum değerlendirmeleri yayımlandığı, yılda 2 kez çıkan hakemli bir dergidir. İLSAM Akademi Dergisi’nde ayrıca lisansüstü tezlerden üretilmiş yazılar ve bilimsel toplantılarda sunulmuş ancak yayınlanmamış tebliğler yayınlanabilir. Bu durumda, yazının ilk teslim aşamasında derginin bilgilendirilmesi, hakem değerlendirmesi tamamlandıktan sonra da ilk dipnotta tezin/tebliğin künye bilgilerinin belirtilmesi gerekmektedir.
İLSAM Akademi Dergisi‟nde yayımlanacak yazılar, (resim, şekil, harita, bibliyografya vb. malzeme hariç) en fazla 10000 kelime civarında ( 25sayfa ) olmalıdır. Herhangi bir yazının hacminin bu üst sınırı aşması durumunda, editörler kurulunun vereceği karar geçerlidir.
Yazı Tipi
Microsoft Word programında en az 2,5 cm kenar boşluğu ile, metin kısmı Times News Roman yazı tipinde, 12 punto ve 1,5 satır aralığı; dipnotlar ise 10 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Tablo ve şekillerin nasıl hazırlanacağına dair ilgili bölüme bakınız
Sayfa Yapısı
A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ ve sol boşluk 2,5 cm (0.98 inç) bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonutirelemesiz şekilde olmalıdır.
Paragraf Yapısı
Paragraf sekmesinde girintiler bölümünde; ilk satır girintisi 1,25 cm, paragraf önce ve sonra alanı 6 nk olmalıdır.
ÇALIŞMA BÖLÜMLERİ
Başlık
Makale başlığı, büyük harfli, bold ve sayfaya ortalı olmalıdır. Çalışma daha önce sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse vs. giriş başlığının sonuna (1) dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır.
Ana ve alt başlıklar ondalık sistem düzeninde, rakam ve sonrasında nokta kullanılarak oluşturulmalıdır. Başlık numarası ile başlığın ilk harfi arasında bir boşluk bırakılmalıdır. (Detaylı bilgi için bkz. https://www.isnadsistemi.org/guide/2-yayinin-adi-ve-basliklandirma)
Yazar İsimleri
Yazar isimleri italik olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları, unvanları, çalıştıkları kurumlar ve elektronik posta bilgileri ile ORCID numaraları belirtilmelidir.
Öz – Özet
Dergimize gönderilen Türkçe makalelerde Giriş bölümünden önce 140-180 sözcük arasında çalışmanın kapsamını, amacını, ulaşılan sonuçları ve kullanılan yöntemi kaydeden Türkçe ve İngilizce öz (abstract) yer almalı, özlerin altında çalışmanın içeriğini temsil eden 5-7 İngilizce, 5-7 Türkçe anahtar kelime yer almalıdır.
Yayıma kabul edilen makalelerde abstract bölümünden sonra , en az 750, kelimeden oluşan özet bulunmalıdır. Özetler Türkçe makalelerde İngilizce, İngilizce makalelerde ise Türkçe olmalıdır.
Ana Metin
Nicel ve nitel çalışmalar Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içermelidir.
Derleme türü çalışmalar problemi ortaya koymalı, ilgili literatürü yetkin bir biçimde analiz etmeli, literatürdeki eksiklikler, boşluklar ve çelişkilerin üzerinde durmalı ve çözüm için atılması gereken adımlardan bahsetmelidir.
Diğer çalışmalarda konunun türüne göre değişiklik yapılabilir, fakat bunun okuyucunun metinden faydalanmasını güçleştirecek detayda alt bölümler şeklinde olmamasına özen gösterilmelidir.
Kaynakça
İsnad Atıf 2. Edisyon (dipnotlu) sistemi uygulanmalıdır.
KİTAP TANITIM VE DEĞERLENDİRMESİ
1. Değerlendirilen kitabın başlığı, Yazar(ların) ya da editör(lerin) isim ve soyisimleri (eğer derleme ise gösterin), Kitabın başlığı, Baskı yılı, Baskı yeri, Yayınevi, Sayfa sayısı, ISBN numarası’nı içermelidir.
2. Değerlendirmede bulunan yazar adı, başlığın altına yazılmalı ve dipnotunda yazarın unvan, kurum, mail adresi ve orcıd kimliği yer almalıdır.
3. Yazının başında kitabı kısaca tanıtan 140-180 Kelimelik Türkçe ve ingilizce öz’e yer verilmelidir. ,
4. Öz kısmının altında 5-7 kelime arası anahtar kelimeler bulunmalıdır.
5. Kitap değerlendirme ve tanıtımları da araştırma makalelerinde olduğu gibi çift kör hakemlik sistemi ile değerlendirmeye alınır.
ETİK POLİTİKAMIZ
İLSAM AKADEMİ HAKEMLİ DERGİSİ yılda iki sayı olarak yayınlanan ulusal , bilimsel, akademik, hakemli ve tematik bir dergidir. İLSAM AKADEMİ’nin temel amacı ilahiyat alanında yapılan bilimsel çalışmalara akademik zemin hazırlayarak, özgün bilginin üretilip paylaşılmasına olanak sağlamak, söz konusu görüşleri akademik camianın dikkatine sunarak yeni açılımlar oluşturmaktır. Bu anlamda ilahiyat alanındaki bilgi birikiminin değerlendirilmesi ve geliştirilmesinin yanında yeni ve özgün fikirlerden oluşan sinerji ile İslam dünyasında İlahiyat ilimleri alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
ETİK İLKELER
Aşağıda yer alan yazar, editör ve hakemler için etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.
İLSAM AKADEMİ’ ye gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.,
İLSAM AKADEMİ, Gizlilik esası gereği gerek yazarın gerekse hakemlerin kimliklerinin gizli kalmasına özen gösterir. Dergiye gelen çalışmaları yazarların özel mülkü olduğunu kabul eder. Çalışmanın tüm süreçlerinde yazar ve hakem gizliliğine dikkat eder. Hakemlere incelenmek üzere gönderilen makale dosyalarında yazarın ismi silinir. Hakemin düzeltme talebinde bulunduğu çalışmalar da varsa hakem bilgileri silinir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen makaleler ayrıca intihal tespitinde kullanılan özel bir program aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir.
• Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate – ve Turnitin -İntihali Engelleme Programları kullanılır.
• İLSAM AKADEMİ’ye makale gönderen yazarlar etik ihlal yapmadıklarını beyan etmiş sayılırlar. İntihal programı aracılığıyla intihal yaptığı tespit edilen yazarların eserlerine dergilerimizde yer verilmez. Bu konuyla ilgili rapor yazara gönderilir. (Cope Yönerge için bk. https://publicationethics.org/node/19881 )
• Kabul edilen eserin yayınlanma süreci, eserin alındığı tarihten itibaren 2-6 ay sürebilmektedir.
• Dergiye makale gönderimi ücretsizdir. Yayına kabul edilen makaleden de hiç bir ücret talep edilmez
Araştırma ve Etiği
İLSAM AKADEMİ araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
– Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
– Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
– Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
– Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
– Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
– Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
– Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
– Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
– İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.
Hakemler İçin Etik Kurallar
Dergimizde Editöryal değerlendirmeden geçen araştırmalar çift taraflı kör hakemlik esası kapsamında alanında uzman hakemlerin incelemesine tabi tutulmaktadır. Hakem, sistem üzerinden atandığı ve görevi kabul ettiği andan itibaren değerlendirme sürecinde “Hakem Değerlendirme Kriterleri”ni dikkate almakta yükümlüdür.
Hakem herhangi bir nedenle makaleyi incelemeyeceği durumda derhal editörü bilgilendirmelidir.
Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır. Buna bağlı olarak Makale ile ilgili diğer makale, eser, kaynak, atıf, kural ve benzeri eksiklerin tamamlanmasını işaret eder. Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmayan ilgili yayınlanmış çalışmaları tanımlamalıdır.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalı ve değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar.
Hakemler incelediği araştırmaların yayımlanma kararında objektif olmalıdır. Makale önerisi ile ilgili yorumlar tarafsız olarak yapılmalı ve yazarların makaleyi geliştirmek için kullanabileceği şekilde öneriler yapılmalıdır. Yazarlara yönelik kişisel eleştirilerde bulunmamalıdır.
Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
Hakemler , gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.
Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dâhil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör, hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir.
Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar.
Hakemler de kendi kimliklerinin gizli kalmasına özen gösterimelidir.
Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.
Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir.
Hakem değerlendirmesi sürecinde herhangi bir çıkar çatışması ve uzmanlık alanı dışında atama durumu söz konusu olduğunda Editöre durumu arz etmesi ve gerekirse hakemlikten çekilmesi önerilmektedir.
Hakemlere inceleme/değerlendirme işlemleri için herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Yazarlar İçin Etik Kurallar
İLSAM AKADEMİ’ ye gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması, bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarın sorumluluğundadır.
Yazar çalışmasının özgün ve araştırmaya dayalı olmasına dikkat etmelidir.
Dergiye makale gönderen yazarların İLSAM AKADEMİ’nin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.
Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır.
Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürler kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir.
Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır. Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır.
Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.
Editör İçin Etik Kurallar
İLSAM AKADEMİ Editörleri, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir.
Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmeli, akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir
Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir.
Editörler, gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
Editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gerektiğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Editör, yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermemelidir.
Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
İLSAM AKADEMİ Hakemli Dergisi, bilginin global değişimini artırarak, insanlık için yararlı sonuçlar doğurması ilkesi doğrultusunda açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.
İLSAM AKADEMİ Hakemli Dergisi içeriği tüm kullanıcılara açık, serbestçe/ücretsiz “açık erişimli” bir dergidir. Kullanıcılar, yayıncıdan ve yazar(lar)dan izin almaksızın, dergideki makaleleri tam metin olarak okuyabilir, indirebilir, dağıtabilir, makalelerin çıktısını alabilir ve kaynak göstererek makalelere bağlantı verebilir.
Dergimizin açık erişim politikası Budapeşte Açık Erişim Girişimi’nin kuralları ile uyumludur.
http://www.budapestopenaccessinitiative.org/translations/turkish-translation